News Calendar

<June 2020>
MonTueWedThuFriSatSun
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
<July 2020>
MonTueWedThuFriSatSun
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Basscom

17 June 2020 by BASSCOM

Софтуерният сектор у нас ще търпи последствията от кризата в Западна Европа и САЩ

„Софтуерният сектор в България е много експортно ориентиран, близо 90% е свързан с големите пазари на Западна Европа и САЩ. За нас е по-важно да видим какво се случва там и как то ще резонира при нас. Компаниите, които работят в много засегнати сектори в световен мащаб, също изпитаха неудобство в работата си в България. Но това, че в момента не се забелязва сериозен удар, не означава че секторът ще остане напълно незасегнат.“

Това коментира Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на БАСКОМ и изпълнителен директор на  Nemetschek Bulgaria по време на конференцията BalREact #Action in crisis! Той участва в откриващия панел на дискусията, посветен на макротренда – България и икономическите предизвикателства заедно със заместник-кмета на Столична община в направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие'' Владимир Данаилов, председателя на УС на АИБЕСТ Илия Кръстев и с члена на УС на БСК и председател, FIABCI България и БГФМА Иван Велков. Събитието бе организирано от Градът Медиа Груп.


Според Брашранов от ключово значение са следващите 2-3 месеца и поради това повечето компании ще бъдат внимателни в инвестициите си. „Мисля, че тази година трудно ще достигнем двуцифрен ръст, но все още се надявам, че ще имаме ръст на фона на глобалните прогнози за отрицателен прираст на икономиката. Дългосрочно смятам, че кризата и пандемията показват на всички икономически субекти, че дигитализацията не е нещо пожелателно, не е нещо, което е добре да се случи в някакъв момент от времето, то трябва да се случи днес. Дори голяма част от икономическите субекти са закъснели да бъдат истински конкурентоспособни на това, което се задава. И тук под дигитализация разбирам не просто офисните срещи да минат онлайн, а да се преосмислят процесите, да се оптимизира начинът на работа, да се промени мисленето. Ние като българска софтуерна индустрия, заедно с колегите от аутсорсинг асоциацията и заедно с други колеги, които работят в IT бизнеса в България, бидейки наистина един от най-добре построените сектори през последните 20 години, имаме своето място да помогнем“, отбеляза още Георги Брашнаров.

Той коментира и опасностите, пред които се изправя ИТ секторът в България вследствие на covid-кризата. „Рисковете, които напоследък забелязваме, и БАСКОМ излезе със специална декларация по повода е, че всички тези временни или постоянни намаления на ДДС, мерки за подпомагане на един или друг бизнес, водят до желание за преразглеждане на ясната, проста и достатъчно добре работеща данъчна система в България в момента. За нас това е много, много сериозен риск и заедно трябва да имаме единна позиция по темата“, настоя Брашнаров.Във връзка с перспективите пред real estate бизнеса Георги Брашнаров посъветва отношенията да станат по-динамични: „Има място за предлагане на новости, за различни услуги, но те трябва да бъдат пакетирани по начин, който да позволява бързо отключване и заключване на офисите. Неизбежно ще има отражение и върху дългосрочността на наемните отношения. Тези собственици на сгради, които успеят да влязат в новия модел, ще имат много добър бизнес - просто ще е по-различен от този, с който досега са свикнали“, прогнозира Брашнаров. Той припомни, че в софтуерния бранш офисът се разглежда като преживяване, не просто като работно място. „Ние инвестираме много в допълнителни и различни площи със социални и други дейности, това не са просто места, в които стоят компютри. Пандемията наложи хоум офиса, но изостри и желанието за връщане към традиционното офисно пространство. Има очакване сред  някои наши служители и фирми, че ще има хибриден модел на работа в бъдеще, но дали това ще бъде трайна тенденция е рано да се каже”, отбеляза още Брашнаров.