News Calendar

<February 2021>
MonTueWedThuFriSatSun
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
1234567
<March 2021>
MonTueWedThuFriSatSun
22232425262728
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Basscom

25 February 2021 by Basscom

ГЕОРГИ БРАШНАРОВ: „БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ ВИНАГИ СА СИ ПАРТНИРАЛИ УСПЕШНО, ВРЕМЕ Е ЗА НОВИ ХОРИЗОНТИ"

На 24 февруари 2021 г. се проведе онлайн B2B Matchmaking Event между български и японски компании, предоставящи технологични решения в областта на разработката на софтуер в широко поле от фундаментални и приложни бизнес сегменти. Събитието беше организирано от Японско посолство и Японската организация за външна търговия JETRO със съдействието на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

При първоначален процес на селекция, трите големи технологични асоциации – БАСКОМ, БАИТ и АИБЕСТ предоставиха портфолио на свои заинтересовани компании – членове, сред които организаторите от японска страна номинираха осем компании, които да участват с презентации. Планирано е в периода 10 – 11 март да се проведе втора серия от индивидуални срещи на представените осем български компании с потенциални японски партньори.

„България отдавна не е само кисело мляко и рози в съзнанието на моите сънародници.“ – с тези думи започна приветствието си към участниците в срещата Н.Пр. НАРАХИРА Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България. Посланик Нарахира спомена все по-осезаемото присъствие на японски компании на българския технологичен пазар, като Yazaki, SEGA Games и др., както и факторите, които са довели до тази продължаваща експанзия – стабилната данъчна рамка, отличния човешки потенциал от образовани специалисти и процъфтяващия ИТ сектор.  Посланик Нарахира, а след него и д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, пожелаха успех на събитието и полезни бъдещи контакти.


Протоколната първа част продължи с приветствие от страна на Георги Брашнаров, член на консултативния съвет на БАСКОМ и изп. директор на Немечек. Георги Брашнаров представи дейността на Асоциацията и подчерта, че за своята 20-годишна история, тя устойчиво се позиционира като мрежа на компании, предлагащи високо качество и залагащи на собствени продукти и иновации за най-развитите глобални пазари. „Връзката и сътрудничеството между България и Япония вече са установени успешно и какво по-хубаво от това да се търсят нови хоризонти за партньорство както по линия на българските компании, така и от страна на японските инвеститори“.

Георги Брашнаров спомена за партньорските взаимоотношения на Немечек през годините с Canon, които дистрибутират разработваната от Немечек CAD система Vectorworks, както и с Ricoh, като през миналата година се присъединиха като миноритарен акционер в българската компания. Той припомни като положителен пример за присъствие на японския пазар и успешната история на Chaos, която преди десет години открива свой офис в Япония, отговарящ за управлението на ключови акаунти, продажби, интеграция на софтуера и техническа поддръжка. Присъствайки на над 160 глобални пазара чрез своите софтуерни продукти, Япония е в Топ 5 на пазарите за Chaos с десетки хиляди активни лицензи за софтуерни продукти и хиляди клиенти.


Първата част на срещата приключи с две информативни презентации на Илия Кръстев от АИБЕСТ за текущото състояние на ИКТ сектора прогнозите за развитието му (на базата на БАСКОМ Барометър), както и на проф. Боян Бончев от Факултета по математика и информатика при СУ „Св. Кл. Охридски“ за дългогодишните традиции в обучението по информатика и компютърни науки в българските висши училища. 

Във втората част на събитието се включиха осем софтуерни фирми, които представиха своята дейност пред японските компании. Сред тях бяха и членовете на БАСКОМ -  Dreamix, Fram Creative Solutions, Ondo Solutions, SoftGroup и StorPool Storage.

Участниците от японска страна имаха възможност да задават въпроси, на този първи етап по-общи и касаещи бизнес климата в България и перспективите на пазара. Те проявиха интерес към регионалните специфики и неравенства, равнищата на безработица, ресурсната обезпеченост с образовани специалисти. Един от по-провокативните въпроси беше за разликата между България и Полша като технологична дестинация. На този въпрос Тодор Гигилев, СЕО на Dreamix, отговори, че според него разликите в полза на България са в продуктовата специализация на родните компании, силните традиции в образованието, високото ниво на софтуерните инженери, както и подчертано високото им равнище на лоялност.