News Calendar

<April 2021>
MonTueWedThuFriSatSun
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
<May 2021>
MonTueWedThuFriSatSun
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Basscom

13 April 2021 by BASSCOM

БАСКОМ отбелязва 20 години от създаването си

Тази година се навършват 20 години от учредяването на Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ. През 2001 г. 15 компании полагат началото на професионалното браншово сдружение, в което сега членуват над 95 компании и над 120 асоциирани члена, сред които университети, академии, креативни центрове, фондове за рисково финансиране, стартиращи иновативни компании и др. Това превръща БАСКОМ в устойчива общност от съмишленици, която вече 20 години обединява напредничавата технологична мисъл и предприемаческа култура на страната. 

Конкретните проблеми в началото на 21 в., които провокират създаването на БАСКОМ, са свързани с възстановяването на ДДС при износ на софтуер, подобряване на инфраструктурата и комуникациите, повишаване на конкурентоспособността на световните пазари, както и целта софтуерната индустрия да достигне 1 млрд. долара годишен приход. 20 години по-късно софтуерната ни индустрия продължава да работи за световните пазари, и практически няма софтуерни продукти или услуги без българско участие, а приходите от индустрията надхвърлят 4 млрд. лв. предимно от износ. 

Към момента в сектора в България работят над 38000 специалисти, при под 12000 през 2010 г., като за последните 10 години оперативните приходи нарастват близо 4 пъти, а делът им спрямо БВП на страната се увеличава над 3 пъти. Тези и всички други данни, с които борави БАСКОМ, се основават на БАСКОМ Барометър - едно от най-авторитетните ежегодни проучвания за състоянието и тенденциите в софтуерния бранш, което БАСКОМ осъществява заедно с CBN Pannoff, Stoycheff & Co. 

„Равносметката ни за последните 20 години е повече от положителна - БАСКОМ успя да спечели общественото мнение на страната на новите технологии и модерните решения, създаде и поддържа имиджа на софтуерния сектор като основополагащ в дигиталните процеси и затвърди убеждението у софтуерните компании, че трябва винаги да задават пулса на новостите, за да продължат да бъдат естествените икономически лидери. Тъкмо затова се спряхме на надслова – „програмираме бъдещето“, казва председателят на БАСКОМ Доброслав Димитров. 
 
„Упоритата работа, нестандартно мислене и действия и позитивният и конструктивен дух през изминалите 20 години са причините днес не без гордост да твърдим, че общността на БАСКОМ се ползва с авторитет, влага много енергия в развитието на екосистемата, бизнес и социална среда в България и е двигател на модернизацията в обществото и икономиката“, отбелязва на свой ред един от основателите на БАСКОМ и пръв председател на асоциацията – Георги Шарков. 
 
Георги Брашнаров и Стамен Кочков са другите председатели на УС на БАСКОМ през годините, с които се свързват редица спечелени битки на БАСКОМ като позиционирането на България като качествена софтуерна дестинация на световната ИТ карта, привличането на големи международни софтуерни компании в страната, повишаване нивото на организационните и управленски процеси във фирмите, сертифицирането по международни стандарти, извеждането на образованието като приоритет на националната политика, развитието на предприемаческата  и стартъп културата и др. 
 
За това време БАСКОМ се позиционира като активен фактор на регионално и европейски ниво и стана инициатор и учредител на Европейския софтуерен институт – Център Източна Европа (ESI CEE), на Европейската организация на малките и средните предприятия в ИКТ - European DIGITAL SME Alliance и на националната работодателска организация на индустриите с висока добавена стойност - БРАИТ. 
 
Междувременно с БАСКОМ се свързват няколко програми от международно и национално значение, които повлияват съществено за ползотворното развитие на средата  – програмата за регионална конкурентоспособност „SEE IT“, създадена съвместно със софтуерните асоциации на Молдова, Македония, Сърбия, Косово, Албания, както и донорски програми USAID/RCI, UNDP и две национални програми със съществен принос за модернизиране на обучението по ИТ в България - „Обучение за ИТ Кариера“ в партньорство с Министерство на образованието и науката, БАИТ, АИБЕСТ и ИКТ Клъстер и „ИТ бизнесът преподава“ – програма, чрез която учители имат възможност да се докоснат до най-новите технологии в практиката и същевременно служители на софтуерни компании да участват в образователния процес. 
 
БАСКОМ участва в актуализиране на учебните планове и учебното съдържание в средното и висшето образование спрямо изискванията на бизнеса. Членовете на БАСКОМ са двигател и на редица академии, обучителни и стажантски програми, сред които Телерик Академия, СофтУни, ИТ Таланти и др. 

Към това се добавя и участието през годините в десетки форуми, проекти и инициативи с цел усъвършенстване на сектора, като едни от най-запомнящите се сред тях са: международните изложения CeBIT Hannover, CEBIT Bilisim, Systems Munich, GITEX Dubai, бизнес мисии и roadshows в Европа, САЩ и Близкия Изток; проекти за реформиране на политиките за научни изследвания (FORSEE); за подкрепа на стартиращи иновативни компании в селското стопанство, базирани на платформата "Интернет на бъдещето" (FRACTALS и SmartAgriHubs); за повишаване на знанията и уменията на заетите в софтуерните компании в сферата на IoT и Data Science (SEnDIng); за осигуряване на заетост в софтуерни компании на младежи с разстройства от аутистичния спектър (SWITCH YOU) и мн. др. 

Вярвайки че софтуерният сектор може и трябва да бъде положителният пример за развитие, основано на принципи като прозрачност, почтеност, проактивност, талант, бизнес етика и любопитство към новите идеи, БАСКОМ създава и подкрепя ярки обществени каузи като „ЗАвръщането“, „ИТ родители“, редица конкурси, турнири и състезания като наградите „Джон Атанасов“ за млади български изследователи в областта на компютърните науки; „Академия за иновации“, турнир по информатика и програмиране CodeIT, Hack TUES и мн. др. 

Запазване на данъчната и осигурителна система в България като основна предпоставка за растежа на сектора и съхраняване на стратегическите предимства на страната; дългосрочна и последователна инвестиция в образование, което да задоволи все по-големия глад за кадри в сектора и да поддържа висока конкурентоспособност на икономиката от ново поколение, фокус върху развойната дейност с цел създаване и повишаване нивото на собствени софтуерни продукти, които да достигнат нивото на качество на предлаганите услуги в сектора – това са основните приоритети, върху които БАСКОМ ще се фокусира в следващите години.