News Calendar

<September 2021>
MonTueWedThuFriSatSun
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910
<October 2021>
MonTueWedThuFriSatSun
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

Basscom

2 September 2021 by BASSCOM

Георги Брашнаров: Задълбочените технологични умения на софтуерните специалисти са важни, но не са достатъчни


„Основният смисъл на IT индустрията е да създава стойност, отчитайки потребителските проблеми и да предлага решения, оптимизирайки начина, по който хората работят. Само така ние сме значими, видими и полезни на останалите сектори. Технологията е абсолютно необходима, но не е достатъчна. Сега вече е особено важно да сме сигурни, че продуктът, който предлагаме, отговаря на търсенията, на очакванията и потребностите на хората, които биха си го купили”. Това сподели Георги Брашнаров – член на Консултативния съвет на БАСКОМ, по време на годишната конференция на dev.bg All in One, която за пети пореден път събра лектори, развиващи изключителни софтуерни проекти в България и чужбина.

„Бъдещето на ИТ професиите: време за промени и иновации“ бе името на лекцията, изнесена от Георги Брашнаров. Какви ще бъдат изискванията към специалистите? Как вътрешното предприемачество може да подсигури конкурентоспособността на компаниите? И колко бърз може да бъде иновационният метаболизъм? Това бяха част от въпросите, на които Брашнаров се спря, разглеждайки факторите, от които зависи успешната трансформация на софтуерната индустрия.

„Несъмнено познанията в сферата на технологиите продължават да бъдат ключов фактор. Тяхното постоянно развитие ще бъде важно – както като индивидуална цел на специалистите, така и сред приоритетите на компаниите. Но софтуерните професионалисти вече трябва да отговарят на нуждите на постоянно променящата се бизнес среда. Тя задава необходимостта от нови умения като критично мислене, способност за решаване на проблеми, много силна комуникационна култура, консултантски умения, креативност и, не на последно място – проектиране на всички тези умения с поглед върху голямата картина. Това се превръща в конкурентното предимство на софтуерните специалисти. Винаги ще има роли на изпълнители, винаги ще има хора, които предпочитат някой да им каже какво да правят, поемайки отговорността вместо тях, но ако все пак искаме да излезем от ролята на изпълнител и да влезем в ролята на създател, е необходимо да развиваме допълнителни умения. Като част от това е важно да осъзнаем, че нашите софтуерни решения имат своя живот в конкретно бизнес направление. В бъдеще колкото повече IT специалисти, софтуерни инженери и всички други роли в нашата индустрия започнат да разбират много повече от бизнес изискванията на направлението, в което проектират своите решения, толкова по-конкурентни и по-ценени биха били те.“


По думите на Брашнаров налаганата с времето в публичната среда теза, че „автоматизацията ще замени 45-50% от служителите в Европа“ и че „над 20 млн. работни места ще бъдат загубени и заменени от роботите след 10 години“, е силно преувеличена и изкривена. „Вместо това да даде позитивен тласък на развитието на човечеството, то се отъждествява с катастрофични сценарии за загуба на работни места, социални трагедии и последващи катастрофи. Тези от нас, които дълги години работим в IT индустрията, знаем, че за изкуствен интелект не се говори от няколко месеца, а от десетилетия. И по-задълбочените изследвания ясно показват, че ако ще изчезват професии и роли вследствие на изкуствения интелект, то те ще са до 5% от съществуващите днес, което така или иначе би се случило в резултат на нормалното икономическо развитие. Винаги има професии, които идват на мода и други, които изчезват. Затова тези 5% не са нещо, което би трябвало да ни притеснява“, категоричен е Георги Брашнаров.

Той е сигурен и че огромна част от останалите професии ще претърпят промени. И най-съществената от тях е необходимостта от много повече дигитални умения на всяко едно ниво и при всяка една професионална роля.

Според Георги Брашнаров през последните 20 години местният IT сектор е направил огромен скок, позиционирайки компании, професионалисти и България като привлекателно място за правене на софтуер. „Само мога да си представя колко голям успех бихме имали, ако продължим по този път, като отворим и демократизираме управлението и компаниите по начина, по който си го представяме“, каза още Брашнаров.