News Calendar

<March 2022>
MonTueWedThuFriSatSun
28123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
<April 2022>
MonTueWedThuFriSatSun
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Basscom

2 March 2022 by BASSCOM

Войната в Украйна започна и ще продължи като кибер-хибридна срещу целия цивилизован свят. Кибер устойчивостта е елемент на националната сигурност
„Войната в Украйна започна като кибер-хибридна. Кибер престъпността по принцип има само една мотивация и тя е финансовата - да се откраднат данни, пари и т.н. Но когато говорим за война, става дума за поредица от операции, подчинени на обща доктрина. Кибер хибридните войни имат няколко измерения - най-дългосрочните са саботаж на икономиката и производство на ценности, но съвременната война е за съзнанието на хората”, това каза в предаването „Референдум” по БНТ Георги Шарков, член на Консултативния съвет на БАСКОМ и един от най-уважаваните експерти по кибер сигурност в България, Национален координатор по киберсигурността от 2014 до 2017 г. Той обърна внимание, че кибер хибридните измерения са част от военната доктрина на Русия още от 2014 г., описани в именуваната като „доктрина Герасимов“ (Началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация), когато с инвазията в Крим се видя много ясно изразен силен хибриден елемент - основно по линията информация - дезинформация, а впоследствие и към ежегодните новогодишни кибер атаки към енергийната система на Киев. Зад хибридните сценарии винаги стои военната заплаха, и те неминуемо ескалират във военен конфликт под формата на „мироопазваща мисия“.

Георги Шарков напомни за няколко сериозни подготвителни кибер атаки от страна на Русия в Украйна през януари тази година – насочени към сайтовете на Министерството на отбраната и на командването на армията, както и към двете най-големи банки в страната и мобилното банкиране.

„Кибер войните по принцип са асиметрични, т.е. смята се, че с малки усилия и с малки средства атакуващите могат да нанесат големи поражения. Но те са скъпи именно в това отношение, на пораженията. Във войната в момента, имайки насреща Путин, сме в сценария на „неизвестните неизвестни“. Никой от нас не може логически да обясни нито един от ходовете на Путин и сценариите за руската инвазия, вкл. на състоянието на забавяне, на информационна кампания, на ходовете напред - назад. Очевидно там няма логика, нито идея за дългосрочен интерес и планове. Смятаме разходите и числата от бюджетите, но какви разходи има извън бюджетите ние не знаем, т.е. имаме състояние на неизвестни - неизвестни”, каза Георги Шарков. Затова в съвременния кибер свят вече говорим не само за кибер сигурност (когато имаме поне нещо известно, т.е. сме в сценарий известни - неизвестни), а за кибер устойчивост. Това е способността ни да реагираме на неизвестните заплахи, което е високото ниво на кибер - зрялост.В тази връзка той отбеляза още: „Кибер атаки ще има и то с все по-нарастваща интензивност и разнообразие. Неслучайно от години говорим и работим първо за базовите неща като кибер хигиена, подготовка и защита на системите, кибер устойчивост, вкл. и нашата Национална стратегия го изисква - поставяне на кибер устойчивостта като неделим елемент на националната сигурност. Нужна е ревизия на критичните инфраструктури, синхронизиране с новите европейски директиви. Съществените критични сектори, подлежащи на регулация в това отношение, станаха десет, като имаме и добавени още шест като много важни. Това изисква не само да се подсигурят системите, те да продължат да работят в състояние на криза, но и след това да се възстановят в нормалното си състояние. За момента много малко крачки сме направили в тази посока. Справяме се с първото ниво на кибур сигурността, т.е. справяме се с известните неща. С неизвестните - не сме готови”, категоричен бе Георги Шарков. Той предупреди, че в кибер пространството спокойствието е лъжливо. „Винаги, като говоря с индустриалци, ги питам колко атаки са имали напоследък и те казват: „Ооо, николко. Ние купихме последните устройства и защитни системи, в последните шест месеца нямаме никакви атаки”. Веднага им отговарям: „Значи нещо не сте видели”. Тишината е най-опасна в кибер пространството. Ако не забелязваш нищо, значи се случва нещо ужасно. Четвъртият план на кибер атаките е шпионажът, незабелязаното изтичане на данни и информация”, каза още Георги Шарков.